Kunst & varen is een tweejaarlijkse buitententoonstelling in en om de grachten van Amersfoort. De kunstwerken zijn zichtbaar vanaf de kant, maar het beste zie je alles vanuit een boot van Waterlijn. Bovendien krijg je dan uitleg van een verteller van Waterlijn. Kunst kijken met je hoofd in de zon, zittend in een boot.

Het thema waar alle kunstwerken dit jaar op gebaseerd zijn is Heilige Huisjes: vastomlijnde ideeën die sinds jaar en dag de norm bepalen. Maar wie bepaalt die norm eigenlijk? Wil je leven naar regels die nou eenmaal zo zijn, of denk je na over wat goed voelt voor jou? Als geen ander kan de kunstenaar ons daarin een spiegel voorhouden. In hun werk wordt ingegaan op thema’s als religie, de rol van de vrouw, onze houding ten opzichte van de natuur, bureaucratie en beschaving.

“Hele beschavingen zijn in de loop der tijd omver geschopt.
Ze kregen stoten, takelden af, verdwenen. Wat over blijft zijn ruïnes;
getuigen van de geschiedenis.. Het (heilige) huis staat hier symbool voor.”
– Anna Belleforte

Bijzonder dit jaar is de medewerking van dichteres Tjitske Jansen. Tjitske verblijft als artist-in-residence van maart tot en met juni in de stad en gaat door middel van taal menig heilig huisje omschoppen. Haar gedichten of gedachten zullen langs de route te zien zijn.

De Stijl
2017 is het Stijljaar. Kunst & varen sluit hierbij aan: immers, de kunstenaars van De Stijl hebben destijds, ook heel wat heilige huisjes omver geschopt.

Deelnemende kunstenaars
Margriet Eijken, Marjolein Tönis, Adriana Nichting , Justyna Pennards, Louise de Vries Lentsch, Peter van Tilburg, Anna Belleforte, Barbara Bläsing, Het Wilde Oog, Inez de Heer Kloots, Ans Bakker, special guest: dichteres Tjitske Jansen.

Vaartijden:
dinsdag 11.00 uur, donderdag 17.00 uur, vrijdag 11.00 uur, zaterdag 12.00 uur en 17.00 uur, zondag 12.00 uur.