Matthias Withoos wonend aan de Langegracht gaat verhuizen naar de geboorteplaats van zijn vrouw (Hoorn), omdat hij als protestant meent dat de oprukkende (katholieke) Fransen voor zijn gezin wel eens problemen kunnen gaan opleveren. Hij heeft in het verleden o.a. schilderlessen gehad van Jacob van Campen (inmiddels al overleden) maar wil toch met zijn gezin nog één keer naar Randenbroek om: de plek te zien en “afscheid te nemen”.

De boot vertrekt dan ook vanaf zijn geboortehuis en onderweg wordt naast het verhaal ook bijbehorende zang en muziek ten gehore gebracht onder diverse overkluizingen (akoestiek!) door een mooie zangeres Carmen begeleid door accordeonist Thom.

Bij park Randenbroek krijgen alle gasten een glas glühwein/warme chocolademelk en wanneer we weer terug de stad inkomen staat de ketel erwtensoep op een brandend houtvuur op het terras van De Monnikendam al klaar en kunnen we even genieten van de (k)oude donkere winterse stad en dan terug naar de Krommestraat. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur.

De kosten bedragen 12,50 euro.

’s Morgens wordt de weerprognose van weerplaza geraadpleegd. Als de vooruitzichten slecht zijn en het dus te nat is om de accordeon te bespelen wordt vóór 12.00 uur ’s middags op de site aangegeven dat de wintervaart niet doorgaat. Met minder dan 10 passagiers of met ijs in de gracht, wordt niet gevaren. Bij het kopen van een kaartje wordt u gevraagd uw naam en telefoonnummer op te geven opdat we u, bij annulering, kunnen bereiken en het geld terug kunnen betalen.

 
Gereserveerde kaarten voor de wintervaart dienen uiterlijk twee dagen voor afvaart afgehaald te zijn. Niet afgehaald, dan gaan ze weer in de verkoop.